2010. január 12., kedd

Emlékek, receptek


Tegnapelőtt anyámnak eszébe jutott, hogy süssünk krumplis kanalast. Na, ezt nagyon régen készítettük, meg főleg nyáron szoktuk, mert paradicsomsalátával az igazi. De most a savanyúkáposzta is megtette. Ennek az ételnek a receptjét eddig akárkinek elmeséltem, mindenki csak nézett, nem is hallottak róla. De lehet, hogy ez véletlen, és egyébként sokan ismerik. Na így vagy úgy, most leírom ezt a receptet. Azért is, mert akitől tanultuk az elkészítését, nagyon közel állt hozzánk és most így emlékezek meg róla. A dédnagyanyámról van szó, akit mi csak Maminak becéztünk. Sajnos már nem él. Neki voltak ilyen izgalmas receptjei, amiket nagyon szerettünk. Egyszerű ételek, amik szinte a semmiből készülnek pl: rántásos kanalas, tanfnudli (erre rákerestem a neten, de így nincs, az irodalmi nevét- ha egyáltalán olyan létezik- nem tudom...) Mindet le fogom írni, de úgy gondoltam, hogy el is készítem és képpel együtt teszem a blogra. Anyám szerint a Mami csinálta a legjobb bablevest (és mi hiába tesszük bele ugyanazokat a hozzávalókat, mégsem lesz ugyanolyan...). Mami volt az a kis tündér, aki mindenféléket megcsinált nekünk szépen, csendben, amiket észre se vettünk. Például csodálatos módon mindig tiszták és fényesek voltak a cipőink. Ő volt az, aki elindított minket az óvodába. Mindig behozta a mosdóvizet, hogy ne kelljen kimennünk a hideg fürdőszobába, aztán belerázott minket a hullahoppba, ezt nagyon imádtuk :) Szóval rengeteg türelme volt hozzánk és nagyon szeretett bennünket.
Német (sváb) származású volt és úgy gondolom ezek az ő egyszerű ételei is ilyen eredetűek lehetnek. Ha valaki ismeri ezeket a recepteket és tud róluk valamit, az kérem írja meg. Köszi!

A krumplis kanalas hozzávalói:
kanalashoz (nokedli): 2 tojás, 1 dl víz, só, egy kávéskanál sütőpor, és annyi liszt amennyi kell a megfelelő nokedliállaghoz.
egyéb hozzávalók: kb. 7O dkg hámozott krumpli, zsír (persze olajjal is lehet, de azért zsírral az igazi), só, egy kis víz.

A tésztát kalállal forró zsírba szaggatjuk, megsütjük. Kiszedjük a serpenyőből a kanalasokat, a zsírt szükség szerint pótoljuk, és megsütjük a krumplit. Ha megsült a krumpli, visszatesszük a kanalasokat is a serpenyőbe, megsózzuk az egészet, vizet spriccelünk rá és lefedjük. Így pároljuk pár prcig, és meg is van. Nyáron, hagymás paradicsomsalátával a legjobb.

Azután, ha az embernek se ideje, se zsacskóslevese otthon és boltba se akar menni, akkor íme egy 15 perces levesrecept (ami tegnap szintén készüt):

Hozzávalók 2 személyre (mindent kb. kell venni, mert nem igazán mértem meg): fél liter víz, Vegeta, egy kávéskanál tyúkzsír(de olaj is lehet), só, bors, apróra vágott petrezselyem, valamilyen levestészta (nálunk a nagymamám még házilag készíti). Ez az alap, de én tettem bele egy pici paradicsomlevet meg egy kis darált-sózott papriát is.

A meleg vízbe beletszünk minden hozzávalót, kivéve a tésztát, azt forráskor. És meg is vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése