2010. február 16., kedd

csigatészta


Nagymamám mesélte, hogy Feketicsen vagy Bácsfeketehegyen (kinek hogy tetszik), ahol ő született, az volt régen a szokás, hogy a lakodalomban csigatészta került a levesbe. A lagzit megelőző héten-hetekben összejöttek a rokonság nő tagjai és nekiláttak a gyártásnak.
Most nem lagzira, hanem egy versenyere gyakorolt egy kicsit a mama és anyukám. Bajsán lesz egy Préló (magyarul vendégeskedés) elnevezésű rendezvény, ahol az egyik versenyszám a csigatészta készítés. A különlegesség a mama szerszámaiban van. Ugyanis ő nem a szokásos kis fa lapot és fapálcikát használja, hanem egy régi ötletes szerkenyűt. Ez a valami a szövőszékek úgynevezett bordája, ami nádból készült. Ebből a bordából levágtak egy darabot és ezen formázza a mama a tésztát, méghozzá kötőtűvel. Én is kipróbáltam és nagyon tetszik :)

2 megjegyzés:

  1. Azert ez elkepeszto...en meg ilyet soha nem is lattam. Csak most nalad...mar vagy tizedszer jovok megcsodalni:-) Ma en is kiprobalom ha lesz egy kis idom. Csak meg azt szeretnem megkerdezni hogy a teszta az sima huslevesbe valo teszta ugye, Tojas plusz liszt?

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik! Igen a tészta egyszerű levesbevaló száraztészta. Tojás, liszt, só (egy pici vízzel lehet csalni, akkor könnyebb nyújtani, de vigyázat, mert nem szabad, hogy ragadós legyen). Arányokat sajnos nem tudok mondani, mert soha sem mértem. Mindig kis adagokat csinálunk (1 tojás), mert gyorsan szárad a tészta, ha kinyújtottad és felvágtad, akkor takard le, mert ha túl száraz, akkor összetörik, nem lehet feltekerni csigává...
    Hajrá! Biztosan sikerülni fog!

    VálaszTörlés