2010. május 19., szerda

A csiga, amely körbeutazta a világot...

Hangzatos cím, ugye? :-) De most nem egy fantasztikus teljesítményű állatkáról, hanem egy receptről mesélek. A múlt héten a nagymamám sütött Ferdinánd tekercset, amit mi csak csigakalácsnak nevezünk. Nagyon nagy kedvencem, el is kértem a receptet, hogy nekem is meglegyen és beleírhassam a "neverending" szakácskönyvembe, ami még csak képzeletben született meg, mert még nem találtam meg a legmegfelelőbb külsőt. Szóval majd egyszer, ha rálelek egy nagyon szép és nekemvaló füzetre, akkor beleírom az összes kedvenc receptemet, és azt is odaírom, hogy kitől vagy honnan van. Majd egyszer...
Szóval a Ferdinánd nevű csigát három nővér is sütögette Feketicsen (Bácsfeketehegyen), de jött a háború és az édességsütés abbamaradt. A három nővér három országban telepedett le. Mari a legidősebb Németországban, Lízi a középső ittmaradt Vajdaságban, Bajsán, Katus a legfiatalabb pedig Amerikában lelt otthonra. Mari és Lízi többször találkoztak, jobban tartották a kapcsolatot. Katus pedig csomagokat küldött Amerikából, melyek tartalmából mára egy csillagos kiskanál és egy kis papír púderdoboz maradt meg. Mari és Lízi egyik találkozásuk alkalmával tanakodni kezdtek, hogy vajon hogyan is sütötték ők a Ferdinánd tekercset Feketicsen, de sehogyan sem tudtak visszaemlékezni rá. Ekkor Mari írt Katusnak, aki még emlkékezett és elküldte a receptet Németországba, majd onnan visszatért hozzánk is. És íme a három nővér receptje:
Hozzávalók a tésztához:
4O dkg liszt
4 tojás
1 élesztő (meg egy kis langyos tej)
1 evőkanál cukor
csipet só
Ezekből az öszetevőkből könnyen nyújtható tésztát készítünk. A tésztát kelni hagyjuk, amíg elkészül a töltelék.
Hozzávalók a töltelékhez:
12 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál cukor
A vajat és a cukrot habosra keverjük. A tésztát kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, összetekrjük henger alakúra és kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tepsit kikenjük, és a csigákat jó nagy távolságra tesszük egymástól, mert nagyon megkelnek sülés közben.
Miközben sülnek, elkészítjük az öntetet.
Hozzávalók:
1/4 l tej
1O dkg cukor
1 zacskó vaníliáscukor
A tejet a cukrot és a vaníliáscukrot összeforraljuk és a frissen kisült csigák tetejére locsoljuk.
Én langyosan, frissen szeretem a legjobban...


6 megjegyzés:

  1. most megint picsogósra vettem a figurát...figyelj, hugix, ha lesz időnk, összeülünk, és megmentjük, ami a nagymamáink hagyatékából megmaradt. Nemcsak receptek, hanem minden más is, jó? különben ezt a nagymamám is sütötte, de senki nem emlékezett a receptre. Köszi!!!

    VálaszTörlés
  2. gondoltam még egyet. mi lenne, ha nyitnánk közösen egy blogot, amibe mindketten beleraknánk, mindent, ami kapcsolatos a nagymamáinkkal, esetleg a vajdasági svábokkal. Megkéne menteni, ami még megmaradt. Szerinted?

    VálaszTörlés
  3. Hú, szupppper! :-D Naná, hogy benne vagyok!

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. újabb agyalásom, mi lenne, ha két nyelven írnánk, magyar-német? hogy a rokonyság is olvashassa? :-) Gondolkozz a címen, aztán kihúzzuk kalapból

    VálaszTörlés
  6. Lehet németül is, ha Te válalod a németül írást vagy fordítást, mert az én német tudásom enyhén szólva nem elégséges... :-) Nagyon töröm a buksimat a blog nevén...

    VálaszTörlés