Többen is kérték tőlem a sajtreceptet. Végre megint csináltam egy adagot, és így fázisftókat is készítettem, amik nem olyan jók, mint a sajt, de remélem a leírással együtt érthető lesz a receptem :) Eredeti recept szerint a hozzávalók 6 liter házi tej (tehát kellő zsírtartalmú), 1 dl ecet és 6 evőkanál só. Na ezen mi családilag változtattunk egy kicsit. Minden a technikán múlik :)
Először is nagyon nehéz 6 liter tejet úgy felforralni, hogy ne égjen le az alja. Ezért 2 vagy 3 literenként készítjük el a sajtot. A képen levőket 3 literből készítettem. Tehát 3 liter tejet felforralunk és beleüntünk fél deci ecetet. Ettől a tej összesűrűsödik, elválik a túrós-sajt a savótól.
Először is nagyon nehéz 6 liter tejet úgy felforralni, hogy ne égjen le az alja. Ezért 2 vagy 3 literenként készítjük el a sajtot. A képen levőket 3 literből készítettem. Tehát 3 liter tejet felforralunk és beleüntünk fél deci ecetet. Ettől a tej összesűrűsödik, elválik a túrós-sajt a savótól.
A géz széleit összefogjuk és visszaemeljük gézestől a sajtot az első edénybe, amiben forraltuk a tejet. A masszánk ilyenkor még forró, én egy vastag gumikesztyűt húztam fel, az elég jól szigetelt és úgy nyomkodtam ki annyi savót, amennyit csak bírtam.
Így hagyjuk a sajtot a nehezék alatt kb. fél-1 órát. Azután kivesszük a gézzel együtt, tányérra tesszük, levesszük róla a gézt és hagyjuk kicsit száradni. Már ehető is (habár még langyos). Ha egy kicsit száradt (enyhe sárgás színt kap a kérge), és teljesen kihűlt, akkor dobozban a frizsiderben kell tárolni, máskülönben teljesen kiszárad. Másnap akár meg is lehet füstöltetni.
Ez a fajta sajt reszelhető, süthető, kirántható. Egyedül annyi a hiányossága, hogy nem olvad.
Én most azt írtam le, hogy 3 liter tejből hogyan kell csinálni a sajtot. Ebből a mennyiségből kb. 40 dg sajtot lehet kapni, 2 literből kb. 25 dg-ot, ha 6 literből készítjük, akkor közel 1 kilónyit kapunk.
Ez a fajta sajt reszelhető, süthető, kirántható. Egyedül annyi a hiányossága, hogy nem olvad.
Én most azt írtam le, hogy 3 liter tejből hogyan kell csinálni a sajtot. Ebből a mennyiségből kb. 40 dg sajtot lehet kapni, 2 literből kb. 25 dg-ot, ha 6 literből készítjük, akkor közel 1 kilónyit kapunk.
Írtam, hogy nehéz felforralni ennyi tejet egyszerre. De erre is van megoldás. Felforralunk 3 liter tejet, bele a fél deci ecetet, kiöntjuk a gézre, és hagyjuk állni. Közben felforraljuk a másik 3 liter tejet, abba is beleötjük az ecetet, és a masszát az előzőre öntjük. És ugyanígy megismételjük ezt harmadszor is. Ehhez már egy jó nagy vajdlig kell. A folyamat ugyan az, mint 3 liternél, csak annyi a változás, hogy 1 kanál só helyett kb. 2 kanál sót hintünk a sajtra és fűszerből is többet teszünk. És a tejforralás, ecetezés után ki kell mosni az edényt, mielőtt a következő túrát kezdenénk forralni.
És még valami. A fennmaradt tejsavó nagyon egészséges, itt megtaláljátok mi mindenre jó.
Hú, ezt tovább tartott leírni, mint megcsinálni. Remélem érthetően sikerült fogalmaznom. A folyamat sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint ahogy ez a sok szöveg mutatja.
Jó sajtolást!
És még valami. A fennmaradt tejsavó nagyon egészséges, itt megtaláljátok mi mindenre jó.
Hú, ezt tovább tartott leírni, mint megcsinálni. Remélem érthetően sikerült fogalmaznom. A folyamat sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint ahogy ez a sok szöveg mutatja.
Jó sajtolást!
Fantasztikus vagy! Imádom a sajt receptjeidet. Ez is igen részletes. Gondolkodom rajta, hogy neki kezdek, és nem probléma a házi tej beszerzése, de mindig elbizonytalanodom. Most megpróbálom. Mindenképpen követni foglak. Örülök, hogy rám találtál, és gyere máskor is. Szívesen látott vendég vagy. Szia
VálaszTörlésKöszönöm szépen! A házi tejjel kapcsolatban annyit mondanék, hogy habár mi falun élünk, mégis elég nehéz olyat találni, aki megbízható. De mostmár megvan az állandó helyünk, ahonnan hozzuk a tejet, egy kis mezőgazdasággal-állattenyésztéssel foglalkozó családtól. Mindig friss a tej és nem is csinálnak vele semmit, natúr a tehénből kapjuk. És mindig sikerül belőle a sajt meg a túró is. De ha ragaszkodsz a bolti tejhez, akkor az legyen 3,6 %-os zsírtartalmú, báris valahol ezt olvastam. Sajtolásra fel!
VálaszTörlés